lauantai 16. maaliskuuta 2013

Puutarha unelmia

Jovelan Johannan listaillessa hyötypuutarhastaan, innostuin minäkin siihen ajatusleikkiin.
Ensinnäkin muistan, kuinka lapsena Päivärinteen neitien puutarha loisti komeudellaan. Naapurissa lapsuuden kodissani asunut isomummonikaan ei ollut puutarhansa kanssa kylän häntäpäässä. 
Viime vuosina Päivärinteen puutarha on rehevöitynyt ja pajua ja koivuakin jonnekkin eksynyt kasvamaan Neitien ikääntyessä. 
Mainittakoon nyt, ettei naapurinkaan puutarha kukoista kun japanilaista tyyliä, sillä äidin viherpeukalo ei elvyttämälläkään ruennut kukkimaan. Viimesyksyisestä tuvan hirsien hionnan rälläkkä onnettomuudesta puhumattakaan, taisi se viimeinenkin viherpeukalon pää hävitä.. 
Sen enempää dissaamatta rakasta äitykkää, joka on tietysti etevä niin monissa muissa asioissa, pitää (muunmuassa) minun viherkasvatuksesta huolen kummitäti.
Oi kuinka olisinkaan hukassa ilman näitä elämäni naisia! Onneksi osaavat puoliksi kaikki asiat, mitä ikinä vaan keksin heiltä kysyä. Täytyy vaan osata valita, kummalta fiksumpaa kysyä. :)

No elämäni naisista siihen puutarhaani.
Kummitäti siis kiikutti minulle oppimateriaalin, jota tässä olen tunnollisesti yrittänyt päntätä.


Suunnitelmiin astikkin olen päässyt, mutta milloin ne ovat lentopallokentän paikalla tai väärään  mittakaavaan piirrettyjä, joten eivät nyt ihan sitten vimpan päälle tehtyjä.


Suunnitelma assistenttina Sacu.

Nämä siis vain niitä pikkusuunnitelmia. Grande luokan mietintää on aiheuttanut viimeviikkoinen vierailuni naapurin lampolaan. Eilen kävin viemässä ilmoituslomakkeet ja farmari kävi vielä meillä navetan katsastamassa.
Kunhan siis vain ennätetään vähän entrailla vanhaa navettaa, tulee sinne asukkaita.
Viisi lammasta Päivärinteelle! Eikä siinä vielä kaikki. Kun kevät vähän lämmittää, muuttavat perästä kanat ja kukko. 
Kauniit kumpparit piti jo näihin maatilahommiin tilata ja huippuahan se olisi kukkamekko päällä lampaan sondea luoda. :)

Kaiken tämän lisäksi vielä listailin, mitä päivärinteellä tulevan kesän aikana olisi tarkoitus puuhailla:
-Lammas aita
- Kanojen ulkoilukoppi
- Kesäkodin siirtäminen, maalaaminen ja kuistin teko
- Leikkimökin siirtäminen
- Maakellarin entraus ja uusi sisäänkäynti
- Savusaunan purkaminen ja uudelleen kasaaminen
Lisäksi vielä toiveissani olisi kesäkeittiö ja navetan maalaus, mutta vähän on varoiteltu ettei kaikkia ennätä.
Kasvimaan laitto, mansikkamaa, marjapuskien uudelleen perustaminen ja puiden istuttaminen kuuluvat aivan ensitöikseen kevään hommiin. 
Kukka istutuksia olen vähän suunnitellut jokapuolelle pihaa. Varsinaisten kukkapenkkien perustus jää varsinaisen rempan jälkeiseen aikaan.
Paljon on siis edessä hommia, mutta yöttöminä öinä ei muutakaan puuhaa ole. 
Toki sisälläkin olisi nukkumakammarissa vähän remppaa, mutta muutaman sateisen päivän kesään sallin, jolloin aion hoitaa sisärempan. 


Kiitos vielä teille kaikille ihanille kommenttejen jättäjille, ilahdutatte kovin mieltäni!
Lukijoitakin on tullut pari lisää, Tervetuloa mukaan menoon!

Näissä suunnitelmissa
-Jonna-

13 kommenttia:

 1. Nyt on puutarhaunelmien kulta-aika. Melkoinen to do -lista sinulla :) ehkä kaikkea ei ehdi yhden kesän aikana, mutta seuraavina voi jatkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kummaa kunka kaikki asiat ovat suunnitelmien aikaan miltei parhaimmillaan. No ei nyt aivan mutta hyvänä kakkosena! :)
   Listani on pitkä ja tiedän ajan rajallisuuden, toisaalta palkkatyö tahtini on sellainen, että on useasyi vapaapäiviä, että yritän edes puolet toteuttaa! Osa myös pienempää puuhaa ja päivän hommaa. Mutta vuosien hommahan tämä kokonaisuudessaankin on! :)

   Poista
 2. Hyvinhän nuo ehtii tehdä :D
  Mutta malta nyt vielä vähän aikaa kuitenkin ..., ja sitten kun usko loppuu, niin aika ei kuitenkaan, eikös se niin mene...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivossa minäkin toistaiseksi elän! ;)
   Ja uskon ja ajan balanssi on erittäin tärkeä näiden vanhojen "rotteloiden" kanssa. ;)

   Poista
 3. Ei yhtään paljon puuhaa. Lampaita - ou jee. Meillä kun hyppelee kaduilla nuita city-kaneja aina silloin tällöin, niin koskakohan näkyy ensimmäinen city-lammas? Bäääää... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. City lambeja. Jospa ei onnettomat asfaltille tallaamaan joutuisi. :)
   Muttaa puuhaa kyllä ON. palkkasin jo pikkusiskon kesätytöksi Päivärinteelle. ;)

   Poista
 4. Huh, on teilläkin aikamoinen lista asioita tehtävänä tulevana kesäkautena! Meillä myös ihan hirmu loputon lista, mutta nyt olen pikkuhiljaa talven edetessä alkanut miettiä, että kuinkakohan mahtaa olla sen realistisuuden kanssa. No, kun pysyisi kärsivällisenä ja saisi edes jotain aikaiseksi sellaista, mistä iloita valmiina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Realistisuudesta ei näilläkään main kovin useasti tietoa.. Mies palauttelee maanpinnalle sen minkä ennättää, tuloksetta yleensä.
   Kompastuskiveni on "mutta kun minä haluan".. Kärsivällisyyttäkään en pysty vahvuuksiini lukea, mutta eiköhän näistä selvitä, jos ei yhdessä kesässä niin hommat jatkuu, siitä mihin jäi vuoden päästä. Ainut vaan, listahan jatkaa loputonta kasvamista. :D
   Tsemppiä sinne kohtalon tovereille! :)

   Poista
 5. Huu mikä puuhalista...Toivotan täältä voimaa ja valoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä näillä tsemppi toivotuksilla yhden pihan myllää! ;)

   Poista
 6. On teilläkin puuhaa tiedossa! Odotan kovasti tarinoita uusista asukkaistanne. Kyllä siinä elämä muuttuu kun on lauma eläimiä tiluksilla :)

  Mun puutarhasuunnitemia on jos missä vihossa ja papereilla ja ne näyttävät juuri tuollaisilta tai sitten olen tehnyt niitä koneella ja tulostellut. Koukuttavaa puuhaa! Meille tule muuten tomaatteja, kurkkua yms. myös, mutta ne kasvatetaan kuistilla ja myöhemmin varmaan kasvihuoneessa. Se pehtoorin tuvan lasikuisti on aurinkoiseen suuntaan, joten käytämme sitä lämmöstä nauttiville kasveille.

  Tsemppiä puuhiinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nuo suunnitelmathan ovat tietysti kadoksissa aina silloin, kun olisin sattunut niitä tarvitsemaan. ;)
   Meille myös tomppuja ja kurkkuja tulossa, pieni kasvilaatikko suunnitelmissa. :)
   Aivan huippua, että täällä blogi maailmassa saa niin hyvää vertaistukea ja intoa. ;)
   Raportoin heti meidän asukeista, kun kotiutuuvat. Uskon myös, että pääseevät useasti seikkailemaan blogin puolelle, nimet ovat jo saaneet kaikki. ;)
   Kiitos tsempeistä ja sitä myös toivotamm sinnepäin! :)

   Poista
 7. Mä odotan ihan tosissaan kauheella innolla kertomuksia teidän villapöksyistä ja höyhenjengistä. Kyllähän kirjoista saa oppia, mutta mä kaipaan aina sitä kokemustarinaa eniten. Asiantuntijat kirjoittaa kirjoja. Ne osaa jo kaiken. Ei se ole yhtään sama asia kun saada seurata todellisuutta.

  Teidätkös, meille tulee kanoja ja se kukko vasta 2014 kesällä ja vuohet varmaan seuraavana vuonna, mutta niillä on jo nimet :D On ollut jo pari vuotta. Reppanat vielä syntyneetkään kun meillä on vietetty nimiäisiä ;D Kanoista tulee Klaara, Dora ja Flora sekä Hilda ja Hulda. Kukosta Alfons. Vuohista Nuuhirunttinen ja Hildegard :D

  Juu, älä kysy ;D Kyllä noissa joku punainen lanka on :D Postaan aiheesta tässä keväällä vielä ja pljastan mitä meidän päissä on liikkunut nimien suhteen ;D

  VastaaPoista