perjantai 20. joulukuuta 2013

20.

Joulunkukka
Joulutähti

Ihastuttava joka pääsee myös lemppari listalleni. 
Värejäkin on kauniita tullut nykyään lisää, mutta joulun punainen se meillä kaunein on. :)Opaskirjani kertoo tällaista:
"Joulutähti eli poinsettia on nuorimpia tulokkaita joulukukkiemme joukossa. Se yleistyi vasta 1960- luvulla.
Amerikassa joulutähti on ollut suosittu joulukukka jo vuosikymmenien ajan. Yhdysvaltain lähettiläs tohtori Joel Roberts poinsetti löysi joulutähden Meksikon vuorilta ja toi muutamia kasveja kotimaahansa 1930- luvun paikkeilla. Kukka sai nimen tohtorin mukaan. Hehkuvan punalatvaisesta joulutähdestä tuli nopeasti amerikkalaisten kotien joulukukka numero yksi.""Joulutähden oikea kukka on hyvin vaatimaton. Mitättömän näköiset pienet Vihertävät pyörylät, jotka ovat kimppuna punaiseten latvalehtien ympäröimänä, ovat joulutähden kukkia. Joulutähti on kranttu hoidettava. Kasteluveden on oltava haaleaa, oikeastaan aika lämmintä ja sitä on annosteltava nuukalla kädellä. Jos kastelet joulutähteä liikaa, lehden kärjet alkavat nuokkua. Ja jos kastelet kylmällä vedellä, alalehdet varisevat.
Poinsettiaa ei saa päästää kokonaan kuivumaankaan. Silloin se nuutuu ja lepsahtaa tyystin. Jos näin kuitenkin on päässyt käymään, voit vielä yrittää pelastaa kukkasi. Upota ruukku kukkia myöten noin 30- asteiseen veteen ja anna juoda tunnin ajan. Nosta ruukku sitten valumaan ja anna veden poistua ruukun pohjareijästä viimeistä pisaraa myöten."


"Joulutähti ei siedä vetoa eikä myöskään hedelmävatia vierellään. Omenista erittyy etyleenikaasua, joka nuukahduttaa kukan. Omenat ja päärynät ovat pahimpia. Niin kaunis kuin joulutähti onkin, on se myös myrkyllinen. Katkenneen lehden tyngästä erittyy maitiaisnestettä, jota nuolaisemaan pieniä lapsia ei missään tapauksessa pidä päästää." (Mysi Lahtinen, Joulu)

Vaikka siis joulutähteni käy hyvin tuohon jouluomena kulhon viereen, 
on se pelastettava pois väljemmille vesille.

Mukavaa ja tuoksuvaa perjantai- iltaa teille!
-Jonna-


3 kommenttia:

 1. No tässähän tuli ainakin meikäläiselle "kukat on kauniita, mutta kuolee hoidossani" tyypille ihan uutta tietoa, kiitos! Joulutähti on kyllä perinteinen ja kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, tuossa kirjassa on kuin äidin opit tyttärelle ja vielä selkokielellä. :) Ja tosiaan itsekkin taas yllätyin, kuinka asiat pitäisi tehdä. :D

   Poista
 2. Kiitos sammoin sinne sinulle hehkuvien omppusten ja kukkasten valtakuntaan :)

  VastaaPoista